Qui som?

L’Escola d’Art i Disseny de l’Ajuntament de Rubí. És un centre públic, tant per la seva forma de finançament com també per la seva voluntat de servei a la societat. La seva formació està basada en projectes reals, orientats amb i per a la comunitat social i l’empresarial. A través de reptes individuals i col·lectius l’alumnat adquireix els coneixements tècnics de cada especialitat, desenvolupa la seva creativitat, el seu esperit crític, la seva flexibilitat, la seva empatia i es prepara per liderar i contribuir positivamente a la societat.

Creart i UNRWA Catalunya, amb la seva proposta de crear una acció artivista a la ciutat de Rubí, ens ha donat l’oportunitat de treballar en valors des de l’art i el disseny amb tota la comunitat educativa i transcendir els límits de l’aula amb la participació comunitària en l’espai públic.

Obre els ulls ha estat creada per l’alumnat dels cicles de grau superior de l’escola d’Interiorisme i Gràfica Publicitària, amb la col·laboració dels cicles de grau mitjà.

És una Organització No Governamental pel Desenvolupament (ONGD), laica, independent i sense ànim de lucre que treballa per a millorar la qualitat de l’educació dels infants i joves, i les seves condicions de vida, utilitzant l’art com a eina de transformació social des de 2006. 

Treballa des de l’educació per la justícia global, l’educació per la pau i la transformació social, l’equitat de gènere, la defensa dels drets humans i la ciutadania universal, el medi ambient i l’acció humanitària.

A nivell internacional, actua a zones del Pròxim Orient, de l’Àfrica i d’Amèrica Llatina amb diferents línies de programes: mitjançant projectes educatius amb les poblacions infantils més vulnerables i els seus educadors/es; programes d’acompanyament psicosocial amb persones refugiades (especialment dones); i programes que reforcen les societats civils. Usa l’art de manera terapèutica amb els col.lectius que pateixen situacions complexes a conseqüència de conflictes bèl.lics, desastres naturals o altres situacions extremes.

A nivell local, treballa en el marc de l’educació per a la justícia global i l’educació per la pau en el nostre país per fomentar una consciència crítica que promou actituds socialment actives i transformadores.

L’Agència de les Nacions Unides establerta per l’Assemblea General l’any 1949 amb el mandat de proporcionar assistència i protecció a la població refugiada de Palestina, més de 5.9 milions de persones a dia d’avui.

La missió de la UNRWA és ajudar i protegir a la població refugiada de Palestina a Jordània, Líban, Síria i el Territori Palestí Ocupat (Cisjordània i la Franja de Gaza), a l’espera d’una solució justa i duradora a la difícil situació a la que es troba. L’Agència treballa en educació, salut, protecció, serveis social, infraestructura i millora dels campaments, microfinances i ajuda humanitària i d’emergència, tant en temps de conflicte com en temps de relativa calma. La UNRWA es finança, quasi en la seva totalitat, a través de contribucions voluntàries dels estats membres de les NNUU.

UNRWA Catalunya té dos objectius fonamentals: donar a conèixer a la societat catalana la situació en la qual viuen la població refugiada de Palestina i difondre la tasca humanitària i de protecció que la UNRWA realitza des de fa més de 75 anys. A més, UNRWA Catalunya treballa perquè entitats catalanes, tant públiques com privades, recolzin el manteniment dels serveis a la població refugiada de Palestina a través de la UNRWA.

UNRWA Catalunya i l’ONG Creart, han impulsat l’acció Obre els ulls. Juntament han proporcionat formació i orientació al professorat i l’alumnat d’edRa, per entendre el conflicte Israel-Palestina en tot el seu context, en el marc del Projecte joves artivistes catalans/es/is pels Drets Humans de la població refugiada de Palestina amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Juntament amb el Consell de Cooperació i altres entitats relacionades amb la cooperació i la solidaritat, crea espais de sensibilització que promouen valors ètics i socials, així com l’acollida i la inclusió de les persones nouvingudes, la promoció de les accions de sensibilització a les escoles, instituts i entitats veïnals, impulsant accions que promouen les xarxes solidàries locals, supramunicipals i internacionals.

El Servei de Cooperació ha organitzat l’acció posant en contacte l’escola edRa amb CreArt i UNRWA Catalunya per tal de co-crear l’acció artivista Obre els ulls.  Ens ha ofert processos d’aprenentatge amb metodologies participatives i socioafectives perquè l’alumnat reflexioni sobre les vulneracions de drets humans i les seves causes estructurals a nivell global i local. També ha facilitat la interacció de l’acció amb alumnat de primària de diferents centres educatius de Rubí i altres recursos.